Historien om Skovbrynet i Helsingør

Gartneriet Skovbrynet på Esrumvej er kendt af de fleste, der er vokset op i Helsingør. Stedet har gennemgået mange forandringer, og nu er en helt ny epoke startet, for Anne-Marie & Jørgen har foreløbig åbnet to forskellige forretninger i de gamle charmerende drivhuse.

Gartner Bent Jensen og hans hustru Else åbnede i 1959 ”Gartneriet Skovbrynet”. Bents forældre, Thora og Ejner Jensen købte i 1919 gården, Skovbrynet, med 13 tønder land til, beliggende på Helsingør Overdrev. Her dyrkede de landbrug og gartneri. De fik 8 børn, som alle deltog i arbejdet. Bent selv blev udlært drivhusgartner. Han overtog senere bedriften og byggede sammen med sin Else en stor blomsterforretning med tilhørende gartneri og planteskole.
På markerne blev der i starten bl.a. dyrket jordbær i mistbænke, og mange helsingørborgere har sikkert spist årets første jordbær herfra, og mange har også haft en herlig tjans som jordbærplukkere i deres ungdom. Jordbær og grøntsager blev solgt på Axeltorv i Helsingør og på Københavns Grønttorv og også buketter med bl.a. den velduftende sommerblomst Lathyrus. Bent morede sig med at fortælle, at han solgte buketterne for 8 øre stykket og 3 stk for 25 øre.
I det ene af de 5 drivhuse åbnede Bent og Else nu en blomsterforretning med “selvbetjening”. Else havde idèen med fra USA, hvor hun havde boet og arbejdet. Det var noget helt nyt, at kunderne kunne gå omkring i drivhusene og selv udvælge deres blomster, og de var vilde med det. Det blev så stor en succes, at på Mors dag, som er gartnernes største salgsdag, var tilstrømningen af kunder i nogle år så stor, at politiet måtte træde til og dirigere trafikken for at undgå trafikkaos. Ved årets højtider, hvor folk skal have en blomst med, blev hele familien, onkler og tanter tilkaldt som medhjælpere og heriblandt også naboens søn, Jørgen, som nu har overtaget drivhusene sammen med Anne-Marie.
Skovbrynet Esrumvej (1)
Gartneriet Skovbrynet Helsingør selvbetjening
Gartneriet Skovbrynet Helsingør forretning en
Skovbrynet esrumvej a
Gartneriet Skovbrynet Helsingør a
gartneriet Skovbrynet Helsingør jubilæum
Gartneriet Skovbrynet Bents annoncer
Gartneriet Skovbrynet Else Jensen
Bent Jensen Gartneriet Skovbrynet
previous arrow
next arrow
Skovbrynet Esrumvej (1)
Gartneriet Skovbrynet Helsingør selvbetjening
Gartneriet Skovbrynet Helsingør forretning en
Skovbrynet esrumvej a
Gartneriet Skovbrynet Helsingør a
gartneriet Skovbrynet Helsingør jubilæum
Gartneriet Skovbrynet Bents annoncer
Gartneriet Skovbrynet Else Jensen
Bent Jensen Gartneriet Skovbrynet
previous arrow
next arrow
I starten dyrkedes alle sommerplanterne i drivhusene fra små spirer til store salgsbare planter. Senere blev blomsterne indkøbt fra lokale gartnerier og på Københavns Grønttorv, og forretningen blev udvidet medplanteskole med buske, frugttræer og roser. I 1988 blev det store drivhus bygget og forretningen yderligere udvidet.

Efter at have haft forretningen i 55 år, valgte Bent og Else at lukke i 2014.

Stedet savnes af mange – ud over at få kyndig vejledning og god kvalitet, blomsterne blev passet med nænsomhed af Else, nød mange også at få en hyggelig snak med Bent og lidt opmuntring til hverdagen.

Stafetten gives nu videre, Gartneriet Skovbrynet bliver nu til Café Skovbrynet og Skovloppen – og med tiden håber vi meget på at udvide med blomsterudsalg igen.
1919

Thora og Gartner Ejner Emil Jensen

køber gården ”Skovbrynet” på Esrumvej Helsingør ved Teglstrup Hegn af Othilda Svendsen.
De ernærer sig ved landbrug og gartneri.
De får 8 børn, deriblandt Bent Jensen, som uddannes til drivhusgartner.

De første drivhuse blev bygget i ca. 1953

1953
1959

Bent Jensen og hans hustru Else forpagter gården og køber en del af jorden.

Her dyrker de bl.a. i mistbænke:” Årets første jordbær som de sælger på Akseltorv i Helsingør og på Grønttorvet i Kbh. Buketter med sommerblomster bl.a. latyrus, og tomater sælges også her

En af Danmarks første ”selvbetjenings” forretninger

Else har ideen med fra USA, hvor hun har boet og arbejdet. Det var noget helt nyt, at kunderne kunne gå omkring i drivhuset og selv udvælge deres blomster, og de var helt vilde med det. Det bliver hurtigt en stor succes, – så stor at politiet i perioder må guide trafikken bl.a til ”Morsdag”, da kunderne holder i kø langt op ad Esrumvej.

Trafikkaos ved højtider
1975

Bent og Else køber Skovbrynet.

Åbning af forretningen i stort nybygget drivhus

1988
2014

Else og Bent vælger at lukke forretningen, de har haft i 55 år.

Jørgen & Anne Marie åbner cafe og salg af loppeting

og med tiden håber de også på at åbne op for salg af blomster og planter igen. Men én ting ad gangen, så de starter med caféen og Skovloppen

2021